Mimarlar için Masaüstü Bilgisayar Gereksinimleri Nelerdir?
11 Aralık 2020
Mimari çalışmalar, projelerin kapsamıyla alakalı olarak fazla işlem gücü gerektirdiği için tercih edeceğiniz bilgisayarların bu performansı karşılayabilecek yeterlilikte olması gerekir. Sürekli yenilenerek gelişen mimari programlar ile birlikte mimarlar için masaüstü bilgisayar gereksinimleri her geçen yıl daha üst modelleri içerecek şekilde güncellenir. Eğer sabit bir iş istasyonu ya da mimar ofisi için yeni bir bilgisayar alma niyetiniz varsa geliştirilebilir masaüstü modelleri değerlendirmelisiniz.
Mimari çalışmaların en çok performans gerektiren aşaması, tasarım sonrasındaki renderingtir. Render alınırken işlemciler hemen hemen tüm çekirdeklerini kullanarak maksimum performansa ulaşmaya çalışır. Bu nedenle işlemcideki çekirdek sayısı ne kadar fazlaysa, o kadar verimlilik elde edersiniz. Performansı üst seviyeye çıkartmayı hedeflemeniz gerektiği için yüksek kapasiteli SSD olmazsa olmaz bir tercih olmalıdır. Burada vurgulamak istediğimiz detay tercih edilecek donanımların birbiri ile uyumlu olmasının performansı arttıracağı gibi bilgisayarın tüm parçaları ile uyumlu bir şekilde çalışması sağlanabilir.
Mimarlar için Masaüstü Bilgisayar Gereksinimleri
Kullanacağınız programlar, yapacağınız işlerin karmaşıklığı ve boyutu, her mimar için farklı gereksinimleri ortaya çıkarabilmektedir. Standart kriterler baz alınarak yapacağınız çalışmalar doğrultusunda mimarlar için masaüstü bilgisayar gereksinimleri için önerilen başlangıç sistem ve donanımlardan söz edilebilir.
İşlemci
İşlemcinin bilgisayarın performansını arttıracak belki de en kritik noktasıdır. İşlemci performansı düşük olursa diğer donanımlardan istenilen verimi alamazsınız. Bu nedenle dokular, ışık, canlandırma ve modellemeler yapacağınız bilgisayarınızda iyi bir işlemci tercih etmelisiniz. Bu kapsamda Intel i9 9900k ya da i7 9700K serisi ve üzerini tercih edebilirsiniz.
Ekran kartı
Render için GPU ya da CPU üzerinden çalışma yapılabilirsiniz. Son dönemlerde daha fazla tercih edilmeye başlanan GPU render, çoğu karmaşık görevde CPU’ya göre daha iyi performans göstermesi sebebiyle ekran kartı seçimini de üst seviyeden yapmanız daha güçlü bir performans için önemli. Sektörün yıldızları NVIDIA Titan RTX ve NVIDIA Quadro RTX 6000 olurken, RTX ya da GTX serisinin yeni amiral gemileri de alınabilir.
RAM
Hafif 3B modellemeler yapıyorsanız çoğu zaman 32 GB RAM başlangıç için uygundur. Çok fazla detay ve efekt içeren, çok sayıda nesneye sahip karmaşık projeleriniz varsa 64 GB RAM sizi hiçbir zaman yolda bırakmaz.
Anakart
Anakart, performans canavarı iş istasyonunuz için tüm çeşitli parçaların ve cihazların bağlantı kartıdır. Performans konusunda size dezavantaj yaratmayacak olsa da CPU soket tipi, maksimum GPU sayısı, sürücü desteği gibi detaylara dikkat edilmelidir.
Depolama
Mimari çalışmalarda depolama, dosyaları kaydetme, yükleme, video dosyalarının işlemesi, doku ve nesnelerin saklanması, yürütülmesi, mevcut yazılımın başlatılması ve RAM’dan diske geçiş gibi pek çok alanda etkindir. Üstelik otomatik kaydetme gibi özelliklerden de yararlanmayı planlıyorsanız hızlı çalışan bir donanıma sahip olmanız gerekir.
Ekran
Mimarlar için monitörlerde öncelik IPS desteğidir. Daha iyi kontrast ve renk veren bu paneller çalışma performansını da arttırır. Full HD ya da tercihe bağlı 4K desteği olan bir monitör sizi hızlandırır.
Mimarlar için masaüstü bilgisayar gereksinimleri tam anlamıyla performansta zirve bir model hedefinize odaklanmalı. Ancak bütçe ve performans dengesinin tutturulabilmesi önemlidir, bu dengeyi kurmaya çalışırken teknolojinin hızla ilerlediğini her zaman aklınızda bulundurarak ileriyi planlamaya çalışmalısınız. Sistemlerinizde gelecekteki yükseltmeleri bugünden planlarsanız, daha ekonomik fiyatlarla bilgisayarınızı yükseltebilirsiniz.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.