İşlemci Modellerinde Bulunan 10320, 6540 Sayıları Neyi İfade Eder?
19 Mart 2021
Intel tarafından işlemciler için özel bir kod sistemi kullanılmaktadır. Bu kod sistemi sayesinde işlemci hakkında pek çok detaya ulaşmak mümkün olurken, sistemi bilmeyen kullanıcılar için 10320 ya da 6540 gibi sayılar soru işareti yaratmaktadır.
İşlemci Modellerinde Sayı Sistemi Nasıl İşler?
İşlemcilerde öncelikle marka ismi kullanılmaktadır. Intel ile başlayan bu isimler, Intel Core, Intel Pentium, Intel Celeron ve Intel Core şeklindedir. Piyasada Intel Core ile birlikte numara ve adlandırmalarda da yeniliğe gidilirken sayılar daha etkin hale geldi. Intel Core işlemcisi sonrasında i3, i5, i7 ve i9 gibi model bilgisine yer verilmektedir.
Bu bilgilerin ardından ise sayı sistemi eklenmektedir. Bu aynı zamanda nesil göstergesi olarak da kabul edilir. Intel Core serisi ile birlikte tüm modellerde, işlemci numarası daha fazla ön plana çıkarılmıştır ve genelde 4 basamaklı bir sayı dizisi kullanılmaktadır. Bu sayı dizisindeki ilk basamak işlemcinin kaçıncı nesil olduğunu göstermektedir.
6540 sayı dizisindeki ilk basamak olan 6, işlemcinin 6. nesil olduğunu, 10320 sayı dizisindeki 10 (10 olduğu için ilk iki sayı), işlemcinin 10. nesil olduğunu ifade etmektedir. 10 sayısı iki basamaklı bir sayı olduğundan dolayı 10. nesil modellerde 4 yerine 5 basamak kullanılmaktadır.
Nesil bilgisini içeren rakamların ardından gelen sayılar ise model için saat hızı, frekans, çekirdek gibi konularda bilgiler vermektedir. Genelde son 3 rakamdan oluşan ve kısaca SKU olarak adlandırılan bu sayılar, işlemci modelinin daha gelişmiş özelliklere sahip olduğunu gösterir. Her yeni nesilde (düşükten yükseğe doğru) yeni modellerde rakamlar arttırılır.
Son Ekler Ne İfade Eder?
Sayıların ardından ise son ekler gelmektedir. Bu son ekler ise ilgili mod için pek çok ipucu sunmaktadır.
H: H son ekine sahip olan işlemciler, dizüstü bilgisayarlar içindir. Güçlü bir mobil işlemci serisini ifade eder.
K: K, overclock yapmaya izin veren masaüstü işlemcisini ifade eder.
F: Eğer işlemcide entegre grafik kartı bulunmuyorsa, F ile ifade edilmektedir. Eğer böyle bir işlemci alıyorsanız, ek olarak ekran kartına da sahip olmanız gerekir.
G: Dahili grafik kartı varsa, işlemci G son ekini de alır.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.