BIOS Nedir? BIOS Ayarları Nasıl Yapılır?
13 Ekim 2021
ROM bellekte saklanan ve depolanan BIOS, bilgisayardaki pek çok standart ayarlamanın yapılmasını sağlamaktadır. Her bilgisayarda yer alan mevcut özellik, bilgisayarın açılışından performans ayarlarına kadar pek çok seçimin yapılmasında kullanılır.
BIOS Nedir?
BIOS , “Basic Input Output System”in kısaltması olarak kullanılmaktadır. Bilgisayarın işletim sistemi ile erişilemeyen pek çok ayarını saklayan BIOS, anakarttaki pek çok özelliğe de müdahale edilebilmektedir.
BIOS Ne İşe Yarar?
BIOS bir yazılım olduğu gibi bilgisayarın çalışmasıyla birlikte arka planda pek çok test işlemi gerçekleştirmektedir. Ekran kartından RAM’e kadar kritik donanımlar için yapılan bu testler sayesinde bilgisayarın sorunsuz bir şekilde çalışması sağlanmaktadır.
BIOS’un en kritik görevlerinden birisi de voltaj seviyelerini tespit etmesidir. Özellikle dalgalanmaların olduğu dönemlerde BIOS voltaj seviyelerini tespit ettiği gibi gerekli ayarlamalarını da gerçekleştirmektedir.
BIOS’un bir diğer görevi ise bilgisayarın boot seçeneklerinin düzenlenmesidir. Özellikle bilgisayarların formatlanmak istenmesi sırasında çoğu kişinin karşısına çıkan BIOS, bilgisayarın USB, CD-ROM ve hard disk gibi farklı donanımlar üzerinden başlamasına imkan tanınmaktadır. Bu sayede kişiler bilgisayarda yapacakları işlerde, hangi sistem üzerinden bilgisayarı boot etmek istiyorsa öncelikle BIOS’a girmeli ve ardından yapacakları seçimler ile birlikte başlangıcı belirlemelidir.
BIOS Nasıl Açılır?
BIOS ekranına ulaşmak isteyenler için bilgisayarın açılış ekranında BIOS tuşunun kullanılması gerekmektedir. Bilgisayar açıldıktan sonra genellikle sol alt köşede BIOS Setup için hangi tuşun kullanılması gerektiği belirtilmektedir. BU tuş genellikle F2, DEL ve F10 olmaktadır. Belirtilen tuşların kullanılması ile birlikte BIOS ekranına erişim sağlanmaktadır. Bu ekrana ulaşıldıktan sonra ise BIOS ayarları yapılmaya başlanabilir.
BIOS Ayarları Nasıl Yapılır?
BIOS ekranına erişim sağlandığında kullanıcıları bir menü karşılayacaktır. BIOS’ta temel olarak yer alan menüler şöyledir;
Standart CMOS SETUP (Standart CMOS Ayarları)
EXIT Without Saving (Kaydetmeden çık)
BIOS Features SETUP (BIOS öne çıkan ayarlar )
Save & Exit SETUP (Kaydet ve çıkış yap)
Chipset Features SETUP (Anakart çipset ayarları)
Power Management SETUP (Güç yönetim ayarları)
Load BIOS Defaults (BIOS varsayılan ayarları yükle)
Supervisor Password (Şifre ekleme)
Integrated Peripherals (Entegre çevre birimleri)
User Password (Kullanıcı şifresi)
PNP / PCI Configuration (PNP / PCI ayarları)
Load Setup / Performance Defaults (Varsayılan performans ayarlarını yükle)
BIOS ayarlarını yapmak isteyen bir kullanıcının BIOS ekranına ulaştıktan sonra belirtilen menülerden seçim yaparak alt menülere ulaşması gerekmektedir. Böylece istenen ayar kolay bir şekilde yapılabilmektedir. hatalı bir şekilde yapılandırılan BIOS, bilgisayarın açılmasını engelleyebileceği gibi bu tür durumlarda, Load BIOS Defaults (BIOS varsayılan ayarları yükle) seçenekleriyle varsayılan ayarlar açılarak kolay bir şekilde hatalı yapılandırmalar iptal edilebilir.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.