ARM İşlemci Nedir?
30 Temmuz 2021
ARM İşlemci Nedir?
ARM işlemci, özel bir mimari üzerine inşa edilen işlemci çeşididir. Sağladığı performans ve verimlilik sayesinde pek çok farklı cihazda kendisine yer bulan işlemciler, Advanced RISC Machines (ARM) tarafından geliştirilmektedir. Şirket kısaca ARM olarak bilinir ve işlemcilerde de aynı isim kullanılmaktadır. Ancak bu isimlendirmeye rağmen ARM üretim tesislerine sahip değildir. Bunun yerine teknoloji alanındaki markalar ile lisans anlaşmaları yaparak mevcut mimarinin kullanılmasına izin vermektedir.
ARM İşlemci Nedir, Hangi Mimari Üzerine İnşa Edilmiştir?
Arm işlemcilerde, azaltılmış komut seti bilgisayarı olarak RISC mimarisi kullanılmaktadır. Bu nedenle RISC işlemciler olarak da bilinmektedir. İşlemcilerde hem 32 bit hem de 64 bit desteği bulunmaktadır. ARM işlemciler için çok çekirdek kullanılması, işlemcilerin bu kadar popüler hale gelmesinin en önemli etkenlerinden birisidir. Bu özellikleri ve özel mimarisi sayesinde çalışma hızı artan ARM donanımlar, saniyede yaptığı işlem sayısıyla da diğer işlemcilere fark atmaktadır. İşlemcilerin saniye başına daha fazla işlem yapmasının en önemli nedeni işlemcinin çalışma sisteminin özel bir şekilde optimize edilmesidir. İşlemcilerde gereksiz tüm talimatlar ortadan kaldırılır ve atanan görevlerin yerine getirilmesi adına en kısa yollar ve en hızlı çözümler kullanılır. Bu yeteneğin kazanılmasında RISC mimarisinin kullanılması etkindir.
ARM İşlemciler Hangi Cihazlarda Kullanılır?
ARM işlemci modellerinin kullanılmasında herhangi bir kısıtlama olmasa da genel kullanım alanları mobil cihazlardır. Bu nedenle akıllı telefonlar, giyilebilir cihazlar, tabletler ya da farklı oynatıcılarda bu işlemciler tercih edilmektedir. Küçük yapılarda olması, işlemcilerin küçük cihazlarda alandan tasarruf edilmesini sağlar. Komut setlerinde yaratılan düşüş, transistör gibi ihtiyaçların da minimum seviyede olmasını sağlar. Böylece cep telefonu gibi küçük alanlarda dahi ARM en uygun ve ideal çözüm olarak dikkat çeker. Üstelik sunmuş olduğu verimlilik ve performans da beklentileri karşılamaktadır.
ARM İşlemciler Avantajları Neler?
Teknoloji üreticileri tarafından cihazlarda ARM işlemcilerinin kullanılmasının pek çok farklı nedeni bulunmaktadır. İşlemciler; daha düşük güç tüketimi, uygun maliyetler, kullanım sırasında daha az ısı üretimi ile fark yaratmaktadır. Bu nedenle de daha küçük cihazlarda kullanılmasının pek çok avantajı vardır.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.